Cosmarul accesului de la distanta: cantitatea de noi backdoor-uri a crescut cu peste 40% in 2018

Din totalul de fisiere periculoase detectate in 2018, numarul celor care s-au dovedit a fi backdoor-uri a crescut cu 44%, in timp ce cantitatea de programe ransomware s-a marit cu 43%, conform Kaspersky Lab. Un computer din trei (30,01%) s-a confruntat cu cel putin o amenintare online in 2018. Impreuna, aceste cifre arata ca malware-ul, backdoor-urile si mai ales ransomware-ul reprezinta un risc semnificativ pentru utilizatorii de computere.

In 2018, detectiile de ransomware (troieni ransomware) si backdoor-uri au inclus 3,5%, respectiv 3,7% dintre toate fisierele noi periculoase, colectate in primele zece luni ale anului. Aceasta este o crestere cu 43% pentru ransomware (de la 2.198.130 in 2017, la 3.133.513 in 2018) si de 44% in backdoor-uri (2.272.341 în 2017, la 3.263.681 în 2018), comparativ cu perioada anterioara.

Proportia detectiilor de fisiere noi infectate in 2018

In total, tehnologiile de detectie Kaspersky Lab au identificat 346.000 de fisiere noi periculoase, zilnic, in primele zece luni ale anului. Numarul si tipul de fisiere noi detectate zilnic reprezinta un bun indicator al intereselor infractorilor cibernetici implicati in crearea si distributia de malware. In 2011, tehnologiile noastre au detectat 70.000 de noi fisiere zilnic, iar pana in 2017, cifra crescuse de cinci ori, la 360.000.

 „In 2018, a fost o usoara scadere a numarului de detectii noi zilnice”, spune Vyacheslav Zakorzhevsky, Head of Anti-Malware Research la Kaspersky Lab. „Pe de o parte, acest lucru ar putea fi un indiciu ca interesul infractorilor de a reutiliza malware vechi s-a dovedit o miscare eficienta. Pe de alta parte, cresterile in numarul de detectii de backdoor-uri si troieni ransomware, ne arata ca atacatorii cauta mereu noi modalitati de a compromite dispozitivele victimelor si de a face bani. Interesul constant pentru ransomware si dezvoltarea sa continua sunt un avertisment sa ramanem vigilenti – atat in ceea ce priveste amenintarile existente, cat si a celor necunoscute inca. De aceea noi ne imbunatatim zilnic sistemele de detectie si protectie si ne asiguram ca, astfel, clientii nostri sunt in siguranta.”

Alte statistici din 2018:

  • Solutiile Kaspersky Lab au respins 876.998.691atacuri, lansate de pe resurse online localizate in toata lumea.
  • Solutia antivirus web Kaspersky Lab a detectat 643.946 entitati periculoase, unice.
  • 01% dintre utilizatorii de computere s-au confruntat cu cel putin un atac malware online in timpul anului.

Pentru a fi tot timpul protejati, Kaspersky Lab le recomanda utilizatorilor:

  • Fiti atenti la orice fisiere suspecte, primite de la cineva necunoscut, si nu le deschideti.
  • Nu descarcati si nu instalati aplicatii din surse care nu prezinta incredere.
  • Nu dati click pe link-uri primite din surse necunoscute sau pe reclame suspecte.
  • Setati-va parole complexe si schimbati-le periodic.
  • Instalati actualizarile, de fiecare data. Unele dintre ele pot contine remedii esentiale de securitate.
  • Ignorati mesajele care va cer sa dezactivati sistemele de securitate pentru Office sau soft-ul antivirus.
  • Folositi o solutie de securitate eficienta si potrivita tipului de sistem si dispozitivelor detinute.

Detalii despre statisticile anuale asupra amenintarilor sunt disponibile pe Securelist.com.

Raportul face parte din Kaspersky Security Bulletin 2018. Predictiile despre amenintari, pentru anul 2019, le puteti gasi aici.

Povestea anului, Malicious cryptocurrency mining, si review-ul acestui an sunt, de asemenea, disponibile pe Securelist.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *