Kaspersky Lab arata ca o persoana din zece foloseste criptomonede

Criptomonedele, asociate de multe ori doar cu pasionatii de computere („geeks”) sau cu cei care vor sa faca bani rapid, au devenit o metoda populara de plata. Conform unui raport recent Kaspersky Lab, o persoana din zece (13%) le-a folosit pana acum pentru a cumpara ceva. Insa, infractorii cibernetici adopta si ei aceasta tendinta, vizand bursele de criptomonede si modificand amenintari mai vechi, pentru a ataca investitorii. Astfel, acestia isi pot pierde economiile depozitate in noua tehnologie neprotejata, in timp ce hackerii dezvolta tehnici complexe pentru a le accesa fondurile.

Tot mai multe companii ofera posibilitatea de plata prin criptomonede, existand inclusiv retaileri si magazine alimentare care accepta aceasta metoda. Exista chiar si echipe sportive importante care incep sa faca parteneriate cu burse de criptomonede. In acelasi timp, interesul crescut pentru investitiile in criptomonede si pentru a le folosi la cumparaturi creste vulnerabilitatea la furturi din portofele electronice, burse nesecurizate si lansarea de ICO (Initial Coin Offerings). Au existat cateva incidente de amploare, fiind furate sume de pana la 530 de milioane de dolari.

Atacatorii pot folosi o varietate de practici pentru a fura bani din portofelele cu monede virtuale, precum si din burse si ICO-uri. Printre cazurile celebre de furt se numara Bitfinex – in urma cu patru ani si jumatate au fost furate 120.000 de bitcoini din portofelele clientilor, iar Coincheck a pierdut 530 de milioane in urma unui atac din 2018. Prin urmare, aceste burse nu sunt sigure si infractorii cibernetici le pot accesa cu usurinta si cauza pagube. Iar daca banii sunt furati dintr-o bursa, investitorii nu mai au ce sa primeasca inapoi.

Indeosebi ICO-urile sunt in pericol pentru ca cei care le lanseaza nu au, de multe ori, pregatire sau experienta in domeniul securitatii cibernetice si nu isi pot proteja banii sau reactiona eficient cand are loc un incident. Nu in ultimul rand, piata de criptomonede este in continuare nereglementata si nu exista mecanisme de evaluare a riscului.

„In ciuda scaderii pretului criptomonedelor, exista in continuare un interes crescut pentru tranzactii digitale”, spune Vitaly Mzokov, Head of Verification, Growth Center, la Kaspersky Lab. „Studiul nostru a aratat ca 13% dintre persoane au folosit criptomonede ca metoda de plata, ceea ce nu a fost deloc surprinzator. In acelasi timp, exista pericole reale asociate cu bursele online, pentru ca acestea sunt inca la inceput, ceea ce ar putea duce la consecinte financiare dezastruoase pentru utilizatori, daca fondurile nu sunt in siguranta.

Avand in vedere ca atacatorii sunt din ce in ce mai complecsi, bursele de criptomonede si ICO-urile sunt principalele tinte si le ofera infractorilor cibernetici o solutie la indemana de a fura bani, din cauza lipsei masurilor de securitate cibernetica. Vigilenta este esentiala – daca ceva pare cat de putin suspect, nu mai faceti investitia.”

Investitorii in criptomonede care nu isi pastreaza banii pe bursa, din motive de securitate, trebuie sa fie constienti de urmatoarele aspecte:

  • Schimburile implica, de obicei, comisioane pentru retragerea banilor
  • Utilizatorii nu pot reactiona rapid la fluctuatiile de curs de schimb al monedelor, daca decid sa-si retraga banii
  • Un numar mare de operatiuni cu moneda fiduciara, din surse anonime, poate ridica semne de intrebare din partea autoritatilor de reglementare

Kaspersky Lab le recomanda celor care vor sa foloseasca in continuare criptomonede pentru investitii si ca metoda de plata:

  • Verificati intotdeauna adresa unui portofel electronic si nu intrati pe link-urile catre o banca online sau un portofel electronic.
  • Folositi portofele hardware pentru criptomonede
  • Verificati cu atentie adresa destinatarului, suma trimisa si comisionul aferent, inainte de a face o tranzactie
  • Notati-va o fraza mnemotehnica, pentru a putea sa va recuperati portofelul criptat in cazul in care pierdeti sau uitati parola.
  • Instalati o solutie de securitate de calitate, care sa va protejeze dispozitivele pe care le folositi ca sa accesati portofelele de criptomonede si sa faceti tranzactii pe bursa.

Kaspersky Lab contribuie activ la securizarea monedelor virtuale si a ICO-urilor. Compania a efectuat un audit de securitate pentru Merkeleon – un furnizor austriac din industria de criptomonede – pentru a se asigura ca solutia lor este protejata impotriva unor potentiale amenintari.

Detalii despre perceptia consumatorilor legata de platile digitale sunt disponibile alaturat: https://www.kaspersky.com/blog/money-report-2018/.

Despre Kaspersky Lab

Kaspersky Lab este o companie globala din domeniul securitatii cibernetice, prezenta pe piata de 21 de ani. Informatiile vaste despre amenintarile cibernetice si experienta in securitate IT detinute de Kaspersky Lab se materializeaza in mod constant in solutii de securitate si servicii de ultima generatie pentru a proteja companiile, infrastructura critica, autoritatile guvernamentale si utilizatorii individuali din toata lumea. Portofoliul companiei include protectie endpoint de top si mai multe solutii specializate de securitate si servicii, pentru a combate amenintarile digitale tot mai sofisticate. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejati de tehnologiile Kaspersky Lab, precum si 270.000 de companii client, pe care le ajutam sa protejeze ce e mai important pentru ele. Pentru mai multe informatii, vizitati www.kaspersky.ro.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *