National Geographic comemorează 6 decenii de la asasinarea fostului președinte John F. Kennedy cu o nouă producție

JFK: O ZI ÎN AMERICA

Aceasta este a doua lansare din cadrul francizei „O zi în America” premiată cu Emmy® .  

Episoadele relatează evenimentele acestui moment istoric în timp real, cu mărturii directe de la ultimii martori supraviețuitori și prezintă imagini colorizate inedite.

Pentru a comemora șase decenii de la asasinarea fostului președinte John F. Kennedy, la 22 noiembrie 1963, franciza premiată cu Emmy și aclamată de critici, O ZI ÎN AMERICA, revine la National Geographic cu cea de-a doua parte, JFK: O ZI ÎN AMERICA, pe 5 noiembrie la ora 21:00 (primele 2 episoade, iar al treilea, luni, 6 noiembrie la aceeași oră). Serialul în trei episoade aduce o relatare cuprinzătoare a acestui moment tragic din istoria americană și a schimbărilor care au urmat.

JFK: O ZI ÎN AMERICA prezintă noi imagini colorizate și mărturii de la cei care au fost de față în acea zi în Dallas, unii dintre ei împărtășindu-și poveștile pentru prima dată într-un documentar. Imaginile includ secvențe cu Lee Harvey Oswald când se află în custodia poliției și când este împușcat în timp ce era transferat la închisoarea districtuală. Printre contribuitorii care își împărtășesc mărturiile emoționante pentru prima dată într-un documentar se numără Peggy Simpson, singura femeie reporter Associated Press care lucra în Texas în 1963 și martor ocular la împușcarea lui Oswald; Rusty Robbins, un ofițer de poliție din Dallas care îl cunoștea pe Jack Ruby, bărbatul care l-a ucis pe Oswald; și Bill Mercer, un reporter local pentru KRLD care a fost primul care l-a informat pe suspectul Oswald că a fost acuzat de uciderea președintelui.

Realizat de David Glover de la studioul 72 Films, câștigător al premiului Emmy, împreună cu regizorii Dan Lindsey și T.J. Martin, câștigători ai premiului Oscar, serialul este realizat în colaborare cu Muzeul Sixth Floor din Dealey Plaza, Dallas. Având permisiunea exclusivă de a coloriza pentru prima dată arhivele de știri ale muzeului, seria decumentară de referință completează imaginile de arhivă cu dezvăluiri cheie ale unora dintre ultimii martori în viață pentru a crea o examinare integrată, minut cu minut, a acelei zile cruciale care a schimbat pentru totdeauna istoria americană.

JFK: O ZI ÎN AMERICA oferă publicului o șansă unică să asculte relatarea acelei zile de la unii dintre ultimii martori supraviețuitori ai evenimentului din 22 noiembrie 1963”, a declarat Tom McDonald, Vicepreședinte Executiv Global Factual and Unscripted Content, National Geographic. „Mulți dintre acești martori au acum între 80 și 90 de ani, așa că aceasta ar putea fi ultima șansă de a le surprinde relatările și de a le asculta declarațiile. National Geographic își propune să fie un brand de referință pentru evenimentele istorice – interviurile prezentate în această serie documentară au o structură unică, care pune într-o lumină nouă lucrurile simțite de oameni în acea zi.”

Pentru ca serialul fie cât mai cuprinzător, National Geographic l-a intervievat pe Clint Hill, un agent al Serviciilor Secrete al Statelor Unite desemnat pentru Jackie Kennedy, care a sărit în mașina aflată în mișcare și a încercat să o ajute pe Prima Doamnă după ce s-au tras focuri de armă; pe agentul Serviciilor Secrete Paul Landis, care se afla în prima sa caravană prezidențială în timpul incidentului; pe corespondentul Casei Albe Sid Davis, care se afla în camera lui Lyndon B. Kennedy. Johnson la bordul Air Force One la scurt timp după asasinare; Buell Frazier, care l-a condus pe Oswald la serviciu în acea dimineață la Texas School Book Depository; John Brewer, angajat al unui magazin de pantofi din Dallas, care a ajutat forțele de ordine să îl găsească pe Lee Harvey Oswald; Ruth Paine, o prietenă a soției lui Oswald, Marina, care locuia cu aceasta în momentul asasinatului; și cei mai apropiați martori civili în viață ai împușcăturilor, Gayle și Bill Newman.

Pe parcursul celor trei episoade, telespectatorii vor auzi și înregistrările radio ale poliției de la fața locului din data de 22 noiembrie 1963, în timp ce forțele de ordine îl căutau pe asasin. Acestea includ înregistrările de dispecerat din momentul în care ofițerul de poliție din Dallas J.D. Tippit a fost împușcat și până la căutările din jurul Teatrului Texas, când Oswald a fost arestat în scurt timp. În plus, pe parcursul fiecărui episod sunt prezentate transmisiuni de știri în direct, reluând frica, confuzia și tristețea care au cuprins rapid țara în urma decesului fostului președinte Kennedy și a ofițerului Tippit.

Serialul relatează nu numai ziua în care JFK a fost asasinat, ci și zilele din jurul acesteia, inclusiv ziua de 24 noiembrie, când Oswald a fost împușcat, și înmormântarea lui JFK, de pe 25 noiembrie.

„Acest serial se adresează tuturor generațiilor – atât celor care își amintesc că se uitau cu neîncredere la televizor în 1963, cât și celor mai puțin familiarizați cu fostul președinte John F. Kennedy și cu asasinarea sa”, a declarat David Glover, producător executiv al 72 Films. „Prin aducerea istoriei la viață prin intermediul acestor imagini incredibile filmate în timp real și a poveștilor directe ale celor care au trăit această tragedie, speranța noastră este ca telespectatorii să experimenteze acest moment care a schimbat cursul istoriei Statelor Unite și să înțeleagă mai bine impactul său.”

„Revederea acestor evenimente tragice, dar cu impact, în detaliu, este un privilegiu, dar întotdeauna o provocare, deoarece ne străduim să transmitem nu doar impactul istoric, ci, cel mai important, experiența umană”, au declarat producătorii executivi T.J. Martin și Dan Lindsay. „Le suntem incredibil de recunoscători celor care au împărtășit în serial poveștile lor personale și emoționante din acea zi și nu ne-am putut gândi la un partener mai bun pentru a le trata cu atâta grijă decât National Geographic. Le mulțumim prietenilor noștri de la 72 Films pentru că ne-au ajutat să creăm această capsulă a timpului esențială și Muzeului Sixth Floor pentru accesul atât de aprofundat la arhiva sa incredibilă.”

JFK: O ZI ÎN AMERICA este cea de-a doua serie a francizei O ZI ÎN AMERICA a National Geographic, premiată cu Emmy pentru cel mai bun documentar istoric în 2022, care reia momente cruciale din istoria Statelor Unite ale Americii, folosind doar imagini exclusive de arhivă și mărturii la persoana întâi de la cei care au fost acolo.

JFK: O ZI ÎN AMERICA este produs de 72 Films pentru National Geographic. Pentru 72 Films, David Glover este producător executiv, iar Ella Wright este regizorul seriei. Daniel Lindsay și T.J. Martin au realizat producția executivă a serialului. Pentru National Geographic, Carolyn Payne este producător executiv, iar Tom McDonald este vicepreședinte executiv, Global Factual and Unscripted Content.

Trailer-ul se poate viziona aici: https://www.youtube.com/watch?v=fLhp1E820Dg&ab_channel=NationalGeographicRomania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *