De ce este mai bine să cumperi o unitate SSD sau NVMe în loc de una HDD

Cred că suntem cu toții de acord că unitățile HDD, care au fost odată forța dominantă, au pierdut bătălia cu mediile moderne, cum ar fi SSD-urile SATA și NVMe. Luând în considerare posibilitățile tehnologiei moderne, înlocuirea soluțiilor depășite pare calea firească. Acest lucru a adus beneficii în primul rând consumatorilor, al căror mod de utilizare a computerelor s-a modificat dramatic ca urmare a acestei schimbări. Mai merită în ziua de azi să iei în considerare cumpărarea unei unități HDD?

Viteză și eficiență

Unitățile SATA și NVMe își surclasează predecesorul în primul rând în ceea ce privește performanța, fapt ce poate fi ilustrat într-un mod foarte simplu. Viteza medie de citire pentru un HDD este de aproximativ 150 MB/s, în timp ce unitatea NVMe Samsung 990 PRO poate ajunge până la 7450 MB/s. Discurile moderne sunt de aproape 50 de ori mai rapide! Acest lucru face ca sistemele de operare să pornească mai repede, aplicațiile să se încarce aproape imediat, iar timpul de așteptare pentru transferul sau deschiderea fișierelor să fie redus la minimum. De asemenea, merită să ne amintim că cele mai recente jocuri publicate de marile companii includ o notă în cerințele minime de hardware, în care se menționează că este necesară o unitate SSD. Desigur, poate fi o unitate SATA sau NVMe, dar acestea din urmă sunt cu siguranță mai rapide, motiv pentru care sunt recomandate. Vorbim despre titluri precum Baldur’s Gate 3 sau Starfield. Prin urmare, computerul oricărui jucător ar trebui să aibă o unitate NVMe de mare capacitate.

Rezistență și durabilitate

Revoluția a afectat și dispozitivele externe, utilizate pentru stocarea celor mai valoroase date. Unitățile SSD sunt mai rezistente la deteriorări mecanice față de HDD-urile tradiționale și, în același timp, mai puțin sensibile la șocuri și căderi. Acest lucru înseamnă că riscul de pierdere a datelor din cauza daunelor fizice este mult mai mic. În plus, unitățile SSD au o durată de viață mai lungă, ceea ce contribuie la fiabilitatea acestora. Producătorii de unități de memorie se concentrează pe dezvoltarea de tehnologii în funcție de nevoile consumatorilor, motiv pentru care oferta Samsung include dispozitive dedicate sarcinilor specifice. SSD-ul portabil T5 EVO transferă date de 3,8 ori mai rapid decât HDD-urile externe și oferă performanțe maxime cu viteze de citire și scriere secvențiale de până la 460 MB/s, facilitând transferul fișierelor mari. Un alt avantaj este capacitatea sa de până la 8 TB. Elegantul model T9 poate fi, de asemenea, o alegere excelentă, deoarece poate stoca până la 4 TB de date și oferă viteze de transfer de până la 2000 MB/s. În plus, producătorul oferă o garanție de până la 5 ani.

Capacitate de stocare

La început, cel mai semnificativ avantaj al unităților HDD era capacitatea. Spațiul valoros de pe unitățile rapide era destinat sistemelor de operare și celor mai importante programe. Cu timpul, diferențele de capacitate s-au estompat. Unitatea NVMe Samsung 990 PRO poate stoca până la 4 TB de date, astfel încât să poți găsi cu ușurință spațiu pentru tot ce ai nevoie. Acesta este răspunsul producătorilor la cererea în continuă creștere de unități de mare capacitate din partea clienților lor.

Ar trebui să iei în calcul trecerea la SSD?

Trecerea de la unitățile tradiționale HDD la cele SSD a fost un pas către viitor. Viteza, durabilitatea, dimensiunea compactă și eficiența energetică sunt doar câteva dintre numeroasele beneficii oferite de mediile moderne de stocare a datelor. Având în vedere toate aceste avantaje, prezența în continuare pe piață a unităților HDD pare de-a dreptul nefirească. Orice utilizator care a experimentat cel puțin o dată confortul de a lucra cu o unitate SSD știe că, în ziua de astăzi, este singura alegere corectă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *